Блог

Всичко за устната хигиена на вашето дете

Всичко за устната хигиена на вашето дете Тази статия е публикувана на 13/03/2012

Съвети от Д-р Гьозова - специалист детска дентална медицина:

Първите 7 години са най-важните от възпитанието на детето.Част от това възпитание е и създаването на навици за устна хигиена,правилно хранене и всичко,което наричаме "профилактика на заболяванията на зъбите и венците".

Бременност

Бъдещата майка трябва да посети лекаря по дентална медицина още при установяване на бременността.Той ще определи състоянието на денталното и здраве и ще даде точни и ясни съвети за профилактиката на зъбите на бъдещото и дете.В определени периоди на бременността трябва да се увеличи консумацията на месо ( за вегетарианците - соеви продукти,ядки и др. ),приема на калций и фосфор.

Възраст: 0-6 месеца

Най добрата храна за бебето е майчината кърма.За предотвратяване на кариеси в по късна възраст на кърмачето не трябва да се дават: биберон с мед,мляко при нощното хранене,както и подсладени хуманизирани млека,подсладена вода и плодови сокове.Задължително се провежда профилактика на рахита с витамин D.Веднъж дневно устата на бебето се почиства с марля,напоена с разредена кислородна вода.След всяко хранене на детето се дава да пие вода,която да намали киселинността в устата му.

Възраст: 6-24 месеца

Обикновено първото млечно зъбче пониква между 6-ия и 7-ия месец.Това е най подходящото време за първа среща-консултация с лекаря по дентална медицина.Той ще посъветва родителите за правилното хранене на детето,избягването на вредните навици и поддържането на устна хигиена.Миенето на зъбките трябва да започне още с първото зъбче със специална бебешка четка и паста за зъби без флуор.Възрастните помагат.

Възраст: 2-5 години

Това е периодът,в който поникват 20-те млечни зъбчета и децата започват да се учат сами да си ги мият.Стоматологът ще обучи децата на правилна устна хигиена,а родителите трябва да подпомагат миенето и редовно да проверяват добре ли са почистени зъбките.Важно е да се четка и езикът.Храненето на детето трябва да включва твърда,богата на белтъчини храна,а да се избягва консумацията на въглехидрати (захар) и честият им прием.  

Възраст: 5-7 години

Израства първият постоянен кътник!  ...И първото паднало зъбче! Децата вече се чувстват големи.Хигиенните навици на детето трябва да се пригодят към промените в устната кухина.Започва използването и на зъбни конци за почистване на междузъбните пространства.Пастата за зъби трябва да е с флуор.

Възраст: над 9 години

Постоянните зъби постепенно заемат местата си.Навиците за устната хигиена са създадени.Дали обаче са правилни? Това ще установи лекарят по дентална медицина по време на профилактичните прегледи,които трябва да бъдат на всеки 6 месеца.

Как да подбирате храната на детето?

Вашето дете трябва да консумира храни,богати на калций - прясно мляко,кисело мляко,сирене и кашкавал.Най вредни за детските зъби са лепкавите сладки храни като дъвчащи бонбони,локум,шоколадови бонбони и торти.Те полепват по зъбите,почистват се трудно и стават хранителна среда за бактерии,които рушат зъбите.Тези храни са най опасни,когато се поемат между основните хранения.Препоръчително е детето да изплаква зъбите си с вода след всяко хранене.

Хранителна пирамида

Хранителна пирамида

 

Техника за правилно четкане на зъбите

 

техника