Блог

5 основни правила за здрави зъби и венци

5 основни правила за здрави зъби и венци Тази статия е публикувана на 13/03/2012

Флуорна профилактика - тя е индивидуален избор на всеки!

Консултирайте се с лекар по дентална медицина.Никога не прилагайте повече от една форма на ендогенна флуорна профилактика (прием на флуор,вътрешно-флуорни капки и таблетки,флуорирано мляко,минерална вода с високо съдържание на флуор,флуорирана готварска сол)! Ендогенната и локалната (флуорни препарати прилагани върху зъбите - пасти за зъби,разтвори за плакнене с флуор,флуорни лакове и гелове,дъвки с флуор и др.) флуорна профилактика могат да се комбинират.

Флуоридни добавки

Наличието на флуорид в пастите за зъби помага за укрепванена зъбите,но високото може да предизвика обезцветяване на зъбите.Тъй като флуор се добавя също и в някои водопроводи за питейна вода,е важно да се провери от зъболекар за да се определи дали е необходимо да е дават флуоридни добавки и какви дози.Ако се установи че е необходимоприемането на флуоридни добавки,то може да започне от шест месечна възраст.Европейската Академия по Детска Стоматология,дава следните съвети за грижата на зъбите на бебетата и децата:

 

Възрастова група (години) Концентрация на флуорид (ppm) Дневна честота Количество което трябва да бъде ползвано
6 месеца - 2 години Малко количество флуорид < 500 Веднъж Една гранула на зъбите и на венците
2 - 6 години < 500 Два пъти Размер на зърно или на нокътя на малкия пръст
Над 6 години 1000 - 1450 Два пъти 1/3 - 1/2 на четката за зъби

Родителите трябва винаги да контролират миенето на зъби при деца на възраст по малки от 6 години.

Правилно хранене

Консумирайте твърда,богата на белтъчини,но бедна на захар храна.Избягвайте честото хранене със сладки,тестени и лепкави храни.

Дъвчете дъвки без захар

След хранене,ако нямате възможност да си измиете зъбите,дъвчете дъвки без захар.При дъвченето се отделя голямо количество слюнка,която разрежда образуваните киселини.

Профилактичен преглед при лекар по дентална медицина два пъти годишно

Това е важно условие за ранна,навременна диагноза и навременно лечение на заболяванията на зъбите,венците и неправилната захапка.