Козметична стоматология

Порцеланови фасети

Порцеланови фасети Порцеланови фасети
Фасетите са тънки люспички, изработени от порцелан в зъботехничека лаборатория. Използват се за подобряване на естетиката на предните зъби при отчупване на част или ъгълче на зъба, силно оцветяване, което не може да се отстрани чрез избелване. Постига се преобразяване на формата на зъбите в симетрично подредени, с красива форма и сияеща белота от където идва и наименованието “Холивудска усмивка”.

Избелване на зъбите

Избелване на зъбите
Избелването на зъбите е често прилагана процедура в козметичната и естетичната стоматология. По принцип млечните зъби са по-бели от постоянните. С възрастта постоянните зъби постепенно потъмняват поради промяна в минералната структура на зъбния емайл. Зъбите се оцветяват най-много от тютюн, кафе, кола, червено вино, черен чай, червено цвекло и други. Някои антибиотици (като тетрациклин) също причиняват значително оцветяване и загуба на естествения блясък на емайла. Съществуват различни методи за избелване в домашни условия: избелващи лентички, избелваща писалка, избелващи гелове, натурално избелване и други. Клинично доказано е, че най-бърз и ефективен избелващ резултат се постига с “активно” избелване което се провежда от стоматолога в денталния кабинет. Използват се оксидиращ агент (водороден или карбамиден пероксид) който се активира допълнително от мощтна избелваща лампа, която излъчва светлина в синия спектър(blue light). Стоматолога предварително установява със специална диагностична апаратура точния нюанс на зъбите и този, който трябва да се получи след края на процедурите. Предварително се изолират венците на пациента със специален изолационен гел, който ги предпазва от неблагоприятното действие на избелващия гел. Стоматолога упражнява и стриктен котрол относно времето на експозиция на зъбите с избелващия агент, защото повечето хора са склонни да пресрочват времето при избелване в домашни условия с надеждата да получат по стабилен резултат, при което получават хиперсетивност на зъбите. Избелващият ефект трае няколко години и зависи много от минералната структура на зъбите на пациента, начина му на живот, на хранене и консумация на тютюн, кафе ,чай, червено вино и други.

Естетично адхезивно възстановяване (Бондинг)

Естетично адхезивно възстановяване (Бондинг)
Бондингът е козметична дентална процедура, при която се възстановяват отчупени част на зъба като минимално инвазивна и достъпна алтернатива на керамичните фасети и корони. Стоматологът предварително изолира оперативното поле със специално гумено приспособление кофердам) и след това подготвя зъбната повърхност и нанася послойно пластичен композитен материал ,който е с точния цвят на зъба и втвърдява под действието на специализирана лампа.В резултат се постига много ефективно и естетично възстановяване на загубените дентин и емайл.
 


Услуги